2009-06-24 11:55:11• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nagykövetségeket zárnak be

A román külügyminisztérium 14 külföldi diplomáciai képviselet - nagykövetség és konzulátus - bezárást javasolja, mivel a megszorítások következtében mintegy 25 százalékkal csökkent az idei költségvetése.

A román sajtó értesülései szerint egyelőre csak javaslatról van szó, a végső döntést Emil Boc miniszterelnöknek és Traian Basescu államfőnek kell meghoznia.

Jelen pillanatban Románia 96 nagykövetséget tart fenn a világ különböző pontjain, 32 főkonzulátust működtet, ezen kívül 12 állandó missziója van a nemzetközi szervezeteknél. A bezárásra javasoltak között afrikai, dél-amerikai és távol-keleti külképviseletek vannak, többek között az etiópiai és a perui nagykövetség, illetve a dél-afrikai főkonzulátus.

A csökkentést azt tette szükségessé, hogy a májusban végrehajtott költségvetés-módosítás következtében a tárcától körülbelül 25 százalékot elvontak az idei évre tervezett költségvetéséből. Tavaly még 818,3 millió lejből gazdálkodhatott, ebben az esztendőben viszont már csak 602 millió lejből.  

A pénzügyi megszorítások nyomán a minisztériumnak felül kell vizsgálnia hálózatbővítési elképzeléseit is. A sajtó példaként említi, hogy a 2009-ben Olaszországban (Bariban, Cagliariban, Genovában, Padovában, Riminiben, Trentóban, Velencében és Veronában) megnyitni tervezett konzulátusok közül csupán hármat hoznak létre. Spanyolországban négy konzulátust akarnak megnyitni, nevezetesen Zaragozában, Bilbaóban, Ciudad Realban és Almeriában, s még nem tudni, hogy megvalósul-e ez a terv. Úgy tűnik, Kanadában, Lengyelországban és Ukrajnában el kell halasztani néhány esztendőre az új képviseletek megnyitását.

A Mediafax hírügynökség külügyi forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy a tárca 20 százalékkal kívánja megkurtítani a nyolc legnagyobb költségvetéssel dolgozó külföldi képviselet dologi és személyi költségeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: